-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Touwen en draagberries in Namen

Touwen en draagberries in Namen

Ervaren reddingsploegen uit veertien landen, waaronder Brazilië en Canada, verzamelden op zaterdag 8 juni 2013 in hartje Namen. Ze namen er deel aan de Grimp Day, een wedstrijd voor hoogtereddingswerkers.

De regionale brandweer van Namen organiseert de Grimp Day al sinds 2006. Dit jaar lag het accent op reddingen in een burgeromgeving. Naar jaarlijkse traditie namen enkele mannen van het Trainingscentrum voor Commando's uit Marche-les-Dames deel aan de proeven.

"Iedere ploeg heeft zijn eigen techniek, maar sommige springen er echt uit", vertelt Olivier Istace van de Brusselse brandweer. Zijn ploeg eindigde als derde. "Maar als examinator mag ik niet ingrijpen." Elke ploeg bestaat uit redders, een slachtoffer en een examinator om de anderen te controleren. "Het is de uitgelezen kans om te zien hoe onze mensen werken en dat is heel leerzaam", vertelt Jean-Paul Van Beersel, examinator van de paracommando's.

De leden van GOTA, een club voor speleologie en extreme redding, zijn gekomen als ervaren toeschouwers. "Voor onze hobby komen we uit Turnhout naar hier om de technieken te analyseren."

De deelnemers banen zich een weg over de muren en daken van de stad. En dat trekt natuurlijk de aandacht van de wandelaars. "Ik zag net hoe ze iemand redden. Heel indrukwekkend," vertelt Lou Schon, een Luxemburgse die over de markt wandelde.

"Het is jammer dat er geen reclame voor gemaakt is," betreurt Thierry Rose, die bij de TEC in Namen werkt, "want het is echt de moeite om ze aan het werk te zien."