-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Topdokters verleggen hun grenzen

Topdokters verleggen hun grenzen

 

Acht dokters uit verschillende disciplines laten vanaf maandag 27 januari in hun hoofd en hart kijken. In het zevende seizoen volgt de tv-reeks Topdokters hen zowel tijdens hun werk in België als ver buiten de landsgrenzen. Ook twee militaire dokters komen aan bod: spoedarts Marijke De Raes en chirurg Bart Vanderheyden.

Commandant Marijke De Raes (aflevering 1 en 2) is militair spoedarts en werkt als spoedarts in het GZA campus Sint-Vincentius in Antwerpen. Ze startte haar carrière bij Defensie als huisarts, waar ze verder tot spoedarts werd opgeleid. Als militaire arts is ze gespecialiseerd in remote medicine, geneeskunde in afgelegen gebieden waar militaire gewonden zo snel mogelijk de beste zorgen moeten krijgen. Met haar vzw Rescue the Rangers gaat ze elk jaar naar het Virungapark in Oost-Congo, waar ze militaire survivaltechnieken aanleert aan de parkwachters die hun leven riskeren om berggorilla’s te beschermen tegen rebellen en stropers.

Kolonel Bart Vanderheyden (vanaf aflevering 5) heeft er meer dan dertig missies in conflictgebieden opzitten. In 2017 opereerde hij vlakbij Mosul in Irak dagelijks zwaargewonden. Zijn belangrijkste verwezenlijking is de ontwikkeling van het Special Operations Surgical Team (SOST): een mobiele unit die zich op afgelegen plaatsen zo dicht mogelijk bij de actie positioneert. Hierdoor wordt de evacuatietijd van gewonde militairen verkort en kunnen sneller de meest dringende chirurgische zorgen toegediend worden. In België werkt kolonel Vanderheyden als brandwondenchirurg in het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek en is hij enkele dagen per maand spoedarts in het AZ Oudenaarde.

‘Topdokters’: vanaf 27 januari elke maandag om 20.35 u op Vier.