-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tom Waes zoekt special forces

Tom Waes zoekt special forces

 

Tv-maker Tom Waes zoekt kandidaten voor zijn nieuwe programma. In Kamp Waes laat hij gewone burgers proeven van de loodzware opleiding van de special forces.

De Special Forces Group is een kleine en zeer discrete eenheid van hypergetrainde militairen die elk type opdracht aankunnen, op eender welk moment. Hun toelatingsproeven en opleiding zijn legendarisch zwaar met een zeer laag slaagpercentage.

"Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door mensen die zowel fysiek als mentaal tot het uiterste kunnen gaan", vertelt Tom Waes. "Op dat vlak zijn de special forces wellicht de allerstrafsten in ons land. Een programma in samenwerking met hen, dat moet wel vuurwerk opleveren."

Ook voor de Special Forces Group is dit een bijzonder project. "Voor het eerst willen we gewone burgers van onze opleiding en oefeningen laten proeven", vertelt een teamlid. "Algemeen beschikt slechts 2 procent van de bevolking over de juiste capaciteiten om te slagen. Ook voor ons wordt het dus een experiment."

Wie zich inschrijft, is maar best sportief. Een bekende loopproef bij de special forces is bijvoorbeeld de Bergham Run: met een rugzak van 20 kilogram moet je 8 kilometer afleggen in 50 minuten. Ook mentaal moeten de kandidaten tot het uiterste gaan. Daarnaast worden ze op de meest uiteenlopende vaardigheden getest: oriëntatie, gevechtstechnieken, observatietechnieken ... en dat alles in zeer uitdagende omstandigheden.

Wie zich geroepen voelt, kan zich vanaf nu inschrijven. Zowel mannen als vrouwen vanaf 18 jaar kunnen zich kandidaat stellen via de website van Eén: www.een.be/kampwaes.