-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tiramisu: de toekomst van ontmijning

Tiramisu: de toekomst van ontmijning

 

De onderzoekers van het Europese project Tiramisu hebben de nieuwste generatie humanitaire ontmijningstoestellen voorgesteld. Dat deden ze op 24 september, op het DOVO-terrein in Oud-Heverlee. Ook prinses Astrid kwam hun resultaten bewonderen. Als gezant van het Verdrag van Ottawa tegen landmijnen is ook zij nauw betrokken bij de strijd tegen die verdoken explosieven.

Elk jaar zijn wereldwijd in totaal 4.200 mensen het slachtoffer van landmijnen, waarvan de helft kinderen. Dat zijn meer dan elf mensen per dag! Dat cijfer ligt volgens de Europese Unie veel te hoog. Daarom lanceerde de EU het project Tiramisu. Onderzoekers uit 26 landen gingen aan de slag en hebben nu een tiental toestellen voor humanitaire ontmijning ontwikkeld.

De coördinatie van het hele gebeuren ligt onder meer in handen van professor emeritus Yvan Baudoin van de Koninklijke Militaire School in Brussel. “We ontwikkelen toestellen en materieel die het ontmijningsproces vergemakkelijken en minder risico’s opleveren voor ontmijners”, vertelt de professor. “Maar we werken ook aan middelen om de lokale bevolking te wijzen op de gevaren die zulke explosieven met zich meebrengen.”

Een van die robots is een toestel met de naam RMA Teodor-Vallon MCMD. Het lijkt op een kleine groene tank met vooraan een plaat met ingebouwde metaaldetectors. Het is het geesteskind van de Bosnische onderzoeker Haris Balta, die aan de Koninklijke Militaire School werkt. “Het toestel is aanzienlijk kleiner dan voorgaande modellen en kan meer dan drie uur autonoom werken”, zegt hij terwijl op de achtergrond de groene robot heen en weer rijdt als demonstratie voor de prinses. “We kunnen er antitank- en antipersoonsmijnen mee opsporen. Bovendien namen we in Kroatië de proef al op de som. De robot leverde er goed werk, met zeer tevreden Kroatische gebruikers tot gevolg.”

Momenteel zijn de meeste toestellen nog in een testfase. Maar eind dit jaar loopt het Tiramisu- project af en worden alle eindresultaten op tafel gelegd. “Het project is ongetwijfeld een groot succes”, besluit professor Baudoin. “De overgang van het huidige prototype naar de uiteindelijke commerciële inzet zal nog enkele jaren in beslag nemen. Maar dankzij de drones en landrobotten kunnen we veilig mijnenvelden in kaart brengen en ze zonder menselijke risico’s onschadelijk maken.”