-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Tactisch vuren op topniveau

Tactisch vuren op topniveau

 

Op 2 en 3 oktober vond het nationaal kampioenschap schieten van Defensie plaats op de schietstands van Leopoldsburg. Ongeveer 250 militairen van alle componenten, buitenlandse militairen en politiediensten namen het tijdens de tweedaagse wedstrijd tegen elkaar op.

De deelnemers legden in totaal zeven proeven af op vijf stands. De doelen stonden op afstanden gaande van 5 tot 150 meter. De schutters vuurden door ramen, van achter een dekking of al liggend op een berm.

"Het mooie van deze wedstrijd is dat de proeven zijn opgebouwd uit de standaard oefeningen gevechtsschieten", licht adjudant Carl Deleu toe, de technisch directeur van de wedstrijd. "De bewegingen en handelingen die we dagelijks trainen in de eenheden vinden we hier terug onder wedstrijdvorm. We combineren telkens andere houdingen. Nu eens staan de doelen dichtbij, dan weer veraf. De schutters moeten afwisselend liggend vuren, rechtopstaand en dan weer geknield."

Op de stands stromen de ploegen af en aan. Laders worden gevuld, munitie geteld. Onder de deelnemende ploegen is er ook één van de Nederlandse luchtmacht. Sergeant 1 Martijn De Vries legde net zijn schietproef af. "In het dagelijkse leven bij de luchtmacht doen we dit soort oefeningen niet standaard. Maar met het toegenomen aantal uitzendingen, moeten we ook steeds paraat staan. Dus is dit de ideale manier om in contact te komen met en te leren van onze Belgische en Nederlandse landmachtcollega's, die dit soort schietoefeningen vaker doen."

Eenheidsklassement

Grote eenheden

 1. Koninklijke Militaire School
 2. Bataljon Artillerie
 3. Koninklijke School voor Onderofficieren

Middelgrote eenheden

 1. Bataljon Bevrijding – 5 Linie
 2. 3 Bataljon Parachutisten
 3. 2 Bataljon Commando's

Kleine eenheden

 1. 4 Groep Communicatie- en Informatiesystemen
 2. 10 Groep Communicatie- en Informatiesystemen
 3. Competentiecentrum Landcomponent Departement Genie

Individueel klassement

 1. Aurelien De Fuisseaux (Koninklijke Militaire School)
 2. Didier Authelet (Commando van de Landcomponent)
 3. Christophe Roeland (2 Bataljon Commando's)
 4. Joris Vanhoecke (Bataljon Bevrijding – 5 Linie)
 5. Ralph Van Volsem (3 Bataljon Parachutisten)