-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Staf van Lichte Brigade oefent in Mourmelon

Staf van Lichte Brigade oefent in Mourmelon

 

Van 28 februari tot 18 maart neemt de staf van de Lichte Brigade deel aan de oefening Citadel Javelin 2016, georganiseerd door het Corps de Réaction Rapide – France (CRR-FR) uit Rijsel. De computer assisted exercise (CAX) maakt deel uit van een reeks grootschalige oefeningen die het CRR-FR uitvoert om in de lente van 2017 haar NAVO-certificaat te behalen.

De Lichte Brigade maakt van de gelegenheid gebruik om haar volledige commandopost in Mourmelon (in de Champagne) te ontplooien. Die bestaat uit een honderdtal militairen, aangevuld met een dertigtal militairen die de terreineenheden vertegenwoordigen en zo gestalte geven aan de commandoketen.

Het oefenscenario brengt de deelnemers naar een operatieterrein dat lijkt op de Hoorn van Afrika. De Belgische eenheden zijn op een uitgestrekt terrein ontplooid en moeten reageren op uiteenlopende dreigingen uit vijandelijke buurlanden, van criminele bendes en terreurgroepen en zelfs van de bevolking. Intussen moeten ze de veiligheidstroepen van het gastland ondersteunen.

Voor de commandopost van de brigade is dit de ideale gelegenheid om alle processen te oefenen om de operaties te plannen en te leiden in een internationaal kader en met verschillende krijgsmachtdelen. Tegelijk moeten ze hun processen ook zo goed mogelijk aanpassen aan die van het hogere echelon.

Citadel Javelin 2016 brengt meer dan 1.850 militairen samen uit onder meer Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Nederland, België en Frankrijk.