-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Special Operations Regiment traint in Otterburn

Special Operations Regiment traint in Otterburn

 

De schietterreinen van Otterburn, vlak bij de Schotse grens, zijn de grootste van het Verenigd Koninkrijk. Voor de eenheden van de Landcomponent is een bezoek aan het kamp een klassieker op de trainingskalender.

Sinds 4 november zijn er weer Belgische acties aan de gang op de enorme oefenterreinen. Het 2 Bataljon Commando's heeft dit jaar de organisatie in handen. Zij zijn echter zeker niet de enigen die van de mogelijkheden van het trainingskamp gebruik maken; in totaal nemen ongeveer 500 militairen deel.

Naast de commando's zijn ook het Bataljon Artillerie, de 14de compagnie gevechtsgenie en een detachement van de staf van het Special Operations Regiment naar Otterburn afgereisd. A109- en NH90-helikopters verzorgen troepentransport en medische evacuaties. Het geheel krijgt verder medische, logistieke en informaticaondersteuning uit verschillende gespecialiseerde eenheden.

In deze periode van herdenkingen staan onze paracommando's naast de oefeningen ook bij hun eigen geschiedenis stil. Een delegatie bracht voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een officieel bezoek aan Achnacarry, tweehonderd kilometer ten noorden van Edinburgh. Daar kregen de eerste Belgische oorlogsvrijwilligers in 1942 hun commando-opleiding. Op 11 november om 11 uur werd het kamp dan weer in stilte gedompeld om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

Daarmee zit de eerste week van hun trainingsperiode erop. Nog tot 14 november worden de oefeningen gaandeweg complexer.