-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Special Operations Regiment beëindigt oefenperiode in Otterburn

Special Operations Regiment beëindigt oefenperiode in Otterburn

 

Op 14 november weerklonken in het Britse oefenkamp van Otterburn de laatste schoten van het Belgische Special Operations Regiment. Het 2 Bataljon Commando's had de afgelopen twee weken de leiding over de oefenperiode. Dit weekend keren de troepen terug naar huis.

NH90-helikopters brengen houwitserkanonnen in positie. Die nemen op hun beurt een vijandelijke stelling enkele kilometers verderop onder vuur. Intussen rukken infanteristen naar diezelfde vijandelijke stellingen op. Op een ander deel van het oefenterrein werden twee Spike antitankmissiles afgevuurd op doelwitten drie kilometer verderop. Dit zijn maar enkele van de eerder unieke situaties die onze militairen tijdens de oefenperiode uitvoerden.

Het enorme trainingskamp van Otterburn, vlak onder de Engels-Schotse grens, is een klassieker op de oefenkalender. Toch was het al enkele jaren geleden dat Belgische troepen er in dergelijke aantallen gebruik van maakten.

Gespreid over de twee weken namen iets meer dan 550 militairen uit verschillende eenheden deel aan de trainingen. De paracommando's van het 2 Bataljon Commando (2 Bn Cdo) en het 3 Bataljon Parachutisten vormden het leeuwendeel. Zij kregen ondersteuning van het Bataljon Artillerie, de 1 Wing met twee NH90- en drie A109-helikopters, DOVO, de 6 Groep CIS en het 29 Bataljon Logistiek. De militaire politie, met versterking van de federale politie, en een medisch detachement verzorgden de veiligheid op de schietstanden en in het kamp.

"Met zijn grillige reliëf en de snel veranderende weersomstandigheden vormt dit trainingsgebied een bijzondere uitdaging voor de troepen", vertelt luitenant-kolonel Landas van het 2 Bn Cdo. Hij had de leiding over de voorbije oefenperiode. "De enorme grootte van de schietvelden maakt het mogelijk met langeafstandswapens te vuren of met een heel bataljon te manoeuvreren. Dat is in België niet mogelijk."