-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Sint-Hubertus in Mali

Sint-Hubertus in Mali

 

Het Bataljon Ardense Jagers van Marche-en-Famenne viert al sinds jaar en dag het Sint-Hubertusfeest. Op 27 november hielden ze die traditie zelfs in ere in Koulikoro, in Mali. Daar zijn de Ardense Jagers nog tot midden januari op missie om de veiligheid van het kamp en de Europese instructeurs te verzekeren.

"De Jagers organiseren altijd iets voor het feest", vertelt luitenant-kolonel Etienne Goudemant, korpschef van het bataljon. "We wilden die gewoonte ook ver buiten België in stand houden. Het behoort immers tot onze tradities en het geeft onze militairen ook in Mali een beetje een Belgisch thuisgevoel."

In België organiseerde het bataljon een speciale viering, die rechtstreeks in het kamp werd uitgezonden. "Naast Sint-Hubertus hebben we ook Sint-Barbara en Sint-Elooi gevierd, aangezien het detachement niet alleen is samengesteld uit Ardense Jagers", verklaart luitenant-kolonel Goudemant. Om zo dicht mogelijk bij de Ardense traditie te blijven aanleunen, hebben verschillende secties het tijdens een militaire teambuilding tegen elkaar opgenomen.

Brigadegeneraal Eric Harvent (commandant van de European Union Training Mission en zelf lid van de Ardense Jagers) is voor de gelegenheid zelfs naar het kamp in Koulikoro gereisd.