-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Schietoefening voor gevechtsduikers

Schietoefening voor gevechtsduikers

 

De gevechtsduikers van het Amphibious Recce Team van het 11 Bataljon Genie houden deze week hun jaarlijkse schietoefening. Daarvoor trokken ze naar de vijvers van het Groot Schietveld van Brasschaat.

Defensie beschikt over drie pelotons gevechtsduikers. De Special Forces Group heeft zijn Special Operation Forces (SOF) duikers. Daarnaast beschikken het 4 en 11 Bataljon Genie over genieduikers.

"De vaardigheden voor amfibische inzet zijn oorspronkelijk vooral gericht op Afrika, maar wij kunnen onszelf heroriënteren naar gelijk welke andere zone met bevaarbaar water", vertelt kapitein Philip Dekkers. "Overal waar we nodig zijn, kunnen we ingezet worden."

"Voor acties over lange afstanden proberen we het eerste stuk gemotoriseerd af te leggen", gaat de kapitein verder. "Dan gebruiken we liever geen kajaks of duiktoestellen, omdat dat de autonomie in gevaar brengt en de vermoeidheid opbouwt. Zolang er geen gevaar is om gehoord te worden, verplaatsen we ons per motorboot. Daarna gaan we stiller, tactischer te werk."

De duikers gebruiken waterdichte zakken om zichzelf drijvend te houden tot ze de oever bereiken. In het scenario blijkt die oever echter door de vijand bezet. De duikers zijn natuurlijk de eersten die op een dreiging moeten kunnen reageren. Hun collega's met de motorboot schieten te hulp om het vuuroverwicht te behalen en de duikers te ontzetten.