-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Samenwerking is een werkwoord”

“Samenwerking is een werkwoord”


Het Bataljon artillerie, de gevechtsgroep van de Europese Unie en het Trainingscentrum voor Parachutisten zijn drie projecten met een Belgisch-Nederlandse toets. Samen met generaal-majoor Hubert De Vos bezocht de Nederlandse commandant van de Koninklijke Landmacht tussen 11 en 13 maart 2014 de drie samenwerkingsprojecten.

Een Belgisch mortierschot knalt over het militaire oefenterrein van Brasschaat. Vlak erna lost ook de Nederlandse Pantserhouwitser-tank een schot. Die combinatie van licht en middelzwaar artilleriegeschut staat centraal in de samenwerking met de Nederlandse artillerie-eenheid. “We vullen elkaar aan”, legt generaal-majoor Hubert De Vos uit. “Het uiteindelijke doel is dat Nederland met onze lichte en mobielere artilleriestukken kan werken en wij met het zware geschut van hen.”

Na het Bataljon Artillerie in Brasschaat volgt een volgende stop: de gevechtsgroep van de Europese Unie (EUBG) in Leopoldsburg. Al sinds 2012 bereidt België zich voor op het EUBG-leiderschap. Begin juli 2014 is het zover. Dan zal België zes maandenlang de multinationale gevechtsgroep leiden. Haar grootste partner in dit avontuur zijn onze noorderburen. “Er zijn een hoop domeinen waar we elkaar kunnen aanvullen en verbeteren”, meent de commandant van de Landcomponent. “En de EUBG is er een van. Zo bestaat de hele infanterie uit Nederlandse en Belgische militairen.”

De laatste halte die dag is het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen. “Momenteel staat de gemeenschappelijke school nog in de steigers”, vertelt luitenant-generaal Mart De Kruif. “Brevetten, procedures en opleidingen moeten we gelijkstellen. Maar de eerste stap is nu om de statisch valschermsprongen, die wij in Roosendaal trainen, naar hier te brengen. ”

De Belgische en Nederlandse samenwerking is ook voor de landtroepen steeds meer een feit. En dat is een goede zaak, meent generaal-majoor Hubert De Vos. “Samenwerking is een werkwoord. We hebben elkaar nodig om onder meer materieel aan te kopen en personeel op te leiden. Uiteindelijk kan deze coöperatie zelfs uitmonden in een structurele samenwerking zoals het samenbrengen van eenheden."