-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Samen voor vrede lopen, al zeventig jaar

Samen voor vrede lopen, al zeventig jaar

 

De Internationale Raad voor Militaire Sport (CISM) bestaat sinds 18 februari zeventig jaar. Om die verjaardag te vieren, hebben de 136 lidstaten naar jaarlijkse gewoonte een CISM Day Run georganiseerd, dit jaar dus in een jubileumjasje. België deed dat door op dinsdag 20 februari een omloop te organiseren op het militaire oefenterrein van Leopoldsburg. Zo'n achthonderd militairen tekenden present.

Na zes jaar in Duisburg koos Defensie deze keer voor Leopoldsburg om het jaarlijkse sportevenement te laten doorgaan. De sportdienst van de Medium Brigade zorgde voor de organisatie en de uitwerking van het parcours. De deelnemers konden kiezen uit een wandeling van 8,5 kilometer of een jogging van 6 of 10 kilometer in en rond het bosrijke militaire domein.

Omstreeks half elf gaf kolonel Eric Harvent, commandant van de Medium Brigade, op het Chazalplein het startschot voor de wandeling . Een halfuur later waren de lopers aan de beurt om zo met de hele massa het oefenterrein in te duiken voor een grote of iets kleinere lus.

Met de benamingen 'wandeling' en 'jogging' laten de organisatoren bewust het woord 'wedstrijd' achterwege. De eindtijd speelt tijdens de CISM Day Run immers geen enkele rol. 'Vriendschap door sport' is de slagzin van de CISM en onder dit motto wordt het evenement dan ook georganiseerd. Geen competitie dus om de snelste tijd op de tabellen te zetten, maar op een vriendschappelijke manier samen de kilometers afwerken.

Ook een delegatie Brazilianen van de CISM-staf in Evere bezocht de Belgische editie van de CISM Day Run. Zo wil het zijn 136 lidstaten motiveren om het evenement jaarlijks te blijven organiseren.