-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

SafeShore sluit de mazen van het net

SafeShore sluit de mazen van het net

 

Aan de Belgische kust in Lombardsijde heeft van 14 tot 25 mei het project SafeShore plaatsgevonden. Met dit onderzoeksproject tracht de Europese Unie drones op te sporen die vaak door de mazen van het net glippen. De Koninklijke Militaire School speelt hierin een voortrekkersrol.

De laatste jaren zien we een sterke stijging in het gebruik van onbemande vliegtuigjes, beter bekend als drones. Zowel voor privaat als professioneel gebruik duiken ze meer en meer boven onze hoofden op. Helaas kan die nieuwe technologie ook voor illegale of criminele doeleinden misbruikt worden.

De Europese Unie wapent zich tegenover die nieuwe dreiging door innovatieve onderzoeksprojecten zoals H2020 SafeShore te subsidiëren. Het SafeShore-detectiesysteem combineert meerdere opsporingstechnologieën in één en brengt verschillende dataverwervingsmethoden samen met als doel zoveel mogelijk onbemande vliegtuigen te detecteren. Het systeem kan naast drones ook kleine vaartuigen of zelfs individuen langs de kustlijn opsporen die voorheen onopgemerkt bleven.

Nu het onderzoeksproject op zijn einde loopt, willen de beheerders zijn effectiviteit in de praktijk testen. Daarom heeft in de militaire kazerne van Lombardsijde een eerste van drie evaluatierondes plaatsgevonden. Tijdens die testperiode trachten ze met het SafeShore-detectiesysteem meerdere potentiële gevaren op te sporen, zoals drugs- en mensensmokkel.