-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Restore Hope in Somalië, al twintig jaar geleden

Restore Hope in Somalië, al twintig jaar geleden


Defensie betoonde op dinsdag 29 oktober 2013 eer aan de militairen die twintig jaar geleden in Somalië overleden. De betrokken detachementen paradeerden op het terrein van Schaffen in het bijzijn van veteranen en hun families. Ze brachten hulde aan de mannen die zich onbaatzuchtig engageerden voor het welzijn van de Somalische bevolking.

Defensie wijdde een uitgebreide ceremonie aan haar manschappen die twintig jaar geleden in Somalië werden ingezet. Ze huldigde ook een herdenkingsplaat in van de zes overleden en veertien gewonde militairen.

Tijdens de operatie Restore Hope (later opgevolgd door UNOSOM I en II) ontplooide Defensie al haar specialiteiten. Met ongeveer 3.000 manschappen was het de eerste Belgische vredesopdracht van dergelijke schaal sinds de Koreaanse oorlog.

“Wij werden ingezet in Somalië om de bevolking te ondersteunen die leed onder de interne gevechten”, legt generaal vlieger Gerard Van Caelenberge, chef van Defensie, uit. De blauwhelmen stonden voor verschillende uitdagingen in een land verdeeld in conflict. “In die tijd waren de middelen sterk verminderd. Daarom viel deze periode zo zwaar voor onze mannen. Maar dat heeft hen er niet van weerhouden om uitstekende resultaten te boeken in het voordeel van de vrede”, concludeert de chef van Defensie.