-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Reservisten duiken in het straatbeeld op

Reservisten duiken in het straatbeeld op

 

De nieuwe capaciteit van de operationele reserve van Defensie was voor het eerst actief tijdens de operatie Vigilant Guardian (OVG). Generaal-majoor Marc Thys, de commandant van de Landcomponent, bracht hen een bezoek tijdens hun opdracht in het Zuidstation in Brussel.

Vorige zomer leidde Defensie een veertigtal reservisten op om te opereren tijdens bewakingsopdrachten met dreigingsniveau. Ze doen dit in steun van het Bataljon 12 Linie Prins Leopold – 13 Linie uit Spa. Deze eerste lichting reservisten voerde vorige week voor het eerst haar taak uit tijdens de opdracht OVG in Brussel.

Generaal-majoor Marc Thys bekeek tevreden het resultaat van de doelgerichte opleiding: "De reservisten hebben net dezelfde trainingen uitgevoerd als onze professionele soldaten. Ook in het opwerktraject kregen ze een gelijkaardige opleiding zodat ze binnen een lichte infanterie-eenheid kunnen opereren."

De Compagnie Operationele Reserve zal naast dit soort opdrachten ook beschikbaar zijn om tijdens oefeningen de vijand te spelen (opposite force player) en om protocollaire opdrachten uit te voeren. Daarnaast kunnen ze als ze beschikbaar zijn ook individueel aan militaire operaties deelnemen.

Momenteel is een volgend project opgestart bij het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers. Hier volgt de eerste Nederlandstalige reservecapaciteit een opleiding om tegen het einde van dit jaar soortgelijke opdrachten te kunnen uitvoeren. Defensie streeft op termijn naar vijf compagnies van elk 120 reservisten.

"We moeten met Defensie blijven vooruit kijken", aldus majoor Jean-François Dohogne, de commandant van de reservecompagnie. " De coördinatie met de eenheid waarbij de reservisten zullen werken is erg goed verlopen. Vanaf nu is het belangrijk om dit te blijven onderhouden en in doelgerichte trainingen te blijven investeren. Zo zal onze reservecompagnie z'n operationaliteit blijven behouden."