-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ready together

Ready together

 

Luitenant-ter-zee Emilie Descheemaecker werd gedurende bijna vijf maanden ingezet vanop de Amerikaanse marinebasis van Manama in het Midden-Oosten in het Frans-Brits hoofdkwartier CTF 150.

De Combined Task Force 150 (CTF 150) is een onderdeel van de Combined Maritime Forces (CMF), samen met de CTF 151 en CTF 152, een coalitie bestaande uit 31 landen. Samen staan die drie internationale maritieme groepen in voor de veiligheid van de maritieme toegangswegen rond het Arabische schiereiland en de Indische Oceaan. De operationele zone van de CMF reikt tot aan de Tanzaniaanse kust.

De CTF 151 heeft een mandaat met als kerntaak het bestrijden van de piraterij. De twee andere commando’s CTF 150 en 152 leggen de nadruk op antiterrorisme. De CTF 152 heeft de Perzische Golf in zijn mandaatzone. De CTF 150 heeft daarnaast ook een brede waaier aan mandaten, met nadruk op het inzetten van patrouilles tegen illegaal drugverkeer en gerichte afschrikoperaties en controles. De bedoeling is om illegale trafieken te onderscheppen op traditionele schepen.

De groep CTF 150 heeft trouwens een mandaat van de Verenigde Naties om het illegale wapen- en drugsvervoer in haar zone te onderscheppen. De systematische inbeslagname en vernietiging van goederen is een van de belangrijkste manieren om de inkomsten van malafide groepen te counteren.

De operaties worden gestuurd vanuit de Amerikaanse marinebasis van Manama in Bahrein. Dat hoofdkwartier is hoofdzakelijk samengesteld uit Franse en Britse militairen onder het bevel van de Franse flottieljeadmiraal Olivier Lebas.