-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Rampoefening in Nijvel

Rampoefening in Nijvel

 

Op 29 en 30 april 2019 vond in de militaire kazerne van Nijvel een rampoefening plaats. Die organiseerde Defensie in samenwerking met Franstalige universiteiten.

Afgelopen maandag en dinsdag vond bij het 5 Element voor Medische interventie in Nijvel een rampoefening plaats. Brandweer, verplegers, dokters, politie en militairen stemden hun acties op elkaar af om gecoördineerd te reageren op een dubbel busongeval met een twintigtal slachtoffers.

"Deze oefening maakt deel uit van de universitaire postgraduaatsopleiding in de multidisciplinaire aanpak van uitzonderlijke situaties", legt geneesheer majoor van de reserve Frank Van Trimpont uit, die de opleiding coördineert. "Gedurende vier halve dagen confronteren we tachtig studenten met een realistische omgeving. Te midden van figuranten moeten ze een crisis beheren. Tijdens heel de oefening houden observatoren hen in het oog. Na afloop vindt er per discipline een debriefing plaats, gevolgd door een multidisciplinaire."

"Deze praktijkoefening volgt op de opleiding en de theorieoefeningen", gaat de arts verder. Ze kwam tot stand in samenwerking met de universiteiten van Brussel en Luik. "De oefening toont mooi de samenwerking tussen Defensie en de burgersector," gaat Van Trimpont verder, "zoals beschreven in de Strategische Visie voor Defensie. De komende jaren wordt ook de Koninklijke Militaire School een academische partner in dit avontuur, zoals ze dat al doet langs Vlaamse kant. In dit verband gaat het om een Franstalige opleiding die voor iedereen openstaat en waaraan soms ook Nederlandstalige studenten deelnemen."

Tussen de studenten bevonden zich ook zes militairen. "Ze komen van de Medische Component en werken op verschillende niveaus", weet adjudant Nathalie Dropsy, onderofficier voor operaties en training bij 5 EMI. Het kwartier Commandant d'aviation Dony in Nijvel is erg geschikt voor dit soort oefeningen. We kunnen er realistisch een klein stadje simuleren zonder dat de oefening andere militaire activiteiten hindert."

Ook ambulances van het 1/4 EMI uit Peutie en 2 EMI in Leopoldsburg namen aan de oefening deel.