-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Quarantainedienst militair hospitaal blikt terug

Quarantainedienst militair hospitaal blikt terug

 

“Een vreemde periode”, zo noemt het hoofd van de quarantainedienst adjudant-chef Luc Goossens de voorbije weken. Op zondag 16 februari werden de gerepatrieerde Belgen uit China ontslaan uit het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA). Nadat Defensie op 24 uur een stuk van het ziekenhuis tot quarantainedienst had omgebouwd, lijkt de drukste periode nu achter de rug. Goossens blikt tevreden terug op een uitdagende opdracht.

Op 30 januari ontving Defensie een waarschuwingsorder van de Belgische overheid. Er zouden landgenoten gerepatrieerd worden die mogelijks in contact kwamen met Covid-19, beter bekend als het coronavirus.

Het personeel van het MHKA bouwde de afdelingen ‘Medium Care’ en ‘Low Risk’ van het brandwondencentrum om tot quarantainedienst in minder dan 24 uur. “Eerst moesten we alle brandwondenpatiënten die op de genoemde diensten lagen verplaatsen omdat die diensten de rol van quarantaineafdeling zouden krijgen. Daarna brachten we de gasten uit het risicogebied onder strikte veiligheidsmaatregelen naar de beveiligde zone”, zegt adjudant-chef Luc Goossens. “We zijn het niet gewoon om met dit soort patiënten te werken maar een opdracht is een opdracht, dus hebben we die zo goed mogelijk uitgevoerd”, voegt Goossens nog toe.

Uiteindelijk kwamen er tien gasten aan waarvan één gerepatrieerd werd naar thuisland Denemarken. Een andere gast testte positief op de screening voor het virus Covid-19. Vervolgens werd hij overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

Omdat de overige acht gasten geen bezoek mochten ontvangen, probeerde het verzorgend personeel het hen zo comfortabel mogelijk te maken. “We zien ze ook liever als gasten dan patiënten. Ze kregen Wi-Fi, een sportzaaltje, een bibliotheek, Netflix en zelfs het eten kreeg een tijdelijke upgrade”, verduidelijkt Goossens.

De quarantaineperiode had ook een impact op de verzorgers zelf, zegt Goossens: “Ook zij hebben zware dagen achter de rug. We zijn het gewoon om brandwondenpatiënten te verzorgen, maar dit was toch iets anders. We moesten de gasten permanent monitoren. Dat betekent dat er op elk moment een wacht aanwezig was aan de in- en uitgang van de quarantainezone. Daarnaast moesten er drie keer per dag parameters genomen worden en drie keer per week voerden we een screening op Covid-19 uit. Op de quarantaineafdeling zelf was de klok rond een verpleegkundige aanwezig en een volledige dienst met beschermende uitrusting rondlopen kan best vermoeiend zijn”.

Twee andere personen die later aankwamen en negatief testten voor het Covid-19-virus konden op zondag 23 februari vertrekken. Voortaan worden de gerepatrieerden uit risicozones thuis opgevolgd. Een quarantainezone en hospitalisatie zijn dus niet meer nodig.

#COVID19BELDEF