-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Philippe Goffin bezoekt de Marine

Philippe Goffin bezoekt de Marine

 

Defensieminster Philippe Goffin heeft op 27 januari de marinebasis van Zeebrugge bezocht. Daar maakte hij kennis met de bemanningen, het materieel en de nieuwe technologieën.

"Als je een goed beeld wilt van de vier Defensiecomponenten, dat moet je ze bezoeken", meent divisieadmiraal Wim Robberecht, commandant van de Marine. Zijn component is de eerste die de nieuwe minister mag ontvangen.

De admiraal begon met een korte toelichting over de toestand van de Marine en de lopende en toekomstige projecten en uitdagingen. Een daarvan is om tegen 2030 te groeien van de huidige 1.600 personeelsleden naar 2.400. "De Marine vertegenwoordigt momenteel zes procent van het Defensiepersoneel. Dat is toch een probleem voor een maritieme natie", betreurt de admiraal.

Enkele minuten later ontmoette de minister het personeel van het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Dat centrum bundelt alle informatie over schepen, ladingen, incidenten, visserijactiviteiten en vervuiling om de veiligheid van het kustgebied te verzekeren.

Vervolgens was het tijd voor enkele demonstraties van vernieuwende technologieën, zoals onderhoud op afstand of een brandsimulator. Die nieuwe technieken helpen om de opleidingen te verbeteren maar soms ook om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Tot slot bezocht de minister de M916 Bellis, een van de vijf mijnenjagers van de Marine. Die kunnen verschillende soorten zeemijnen opsporen en uitschakelen.

Op het einde van de middag klonk de minister tevreden. "Ik heb veel inzet, professionalisme, kwaliteit en ernst gevoeld", besloot hij.