-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Peterstad Nijvel zet fregat Leopold I in de bloemetjes

Peterstad Nijvel zet fregat Leopold I in de bloemetjes

 

Op 22 maart werd het commando van het fregat Leopold I ontvangen in zijn peterstad Nijvel. Dit gebeurde ter gelegenheid van de aanstelling van de nieuwe commandant van het schip, fregatkapitein Ralf Otto. Hij nam het bevel over van fregatkapitein Luc De Maesschalck.

De slachtoffers van de terreuraanvallen, net één jaar geleden, waren ook in Nijvel niet ver weg. Ter ere van hen nam de uittredende commandant voor zijn wapenschouwing en afscheidsrede eerst één minuut stilte in acht. Op het einde van de plechtigheid werd de scheepsklok overhandigd aan de burgemeester Pierre Huart. Hij zal die in de collegezaal bewaren tot het schip later dit jaar opnieuw operationeel wordt.

Volgende week is de Leopold I tien jaar in dienst bij de Belgische marine. Het voormalig Nederlandse fregat Karel Doorman begon officieel op 29 maart 2007 aan zijn tweede leven in België onder de nieuwe naam F930 Leopold I. Koningin Fabiola werd meter van het schip en Nijvel werd gekozen als peterstad.

Dit betekende meteen een nog intensere samenwerking met de Nederlandse Marine binnen de structuur van de Admiraliteit Benelux (ABNL). Aangezien Nederland nog steeds over dit type schip beschikte, breidde de samenwerking uit met een logistiek luik en werden de gemeenschappelijke operationele opleidingen een stuk eenvoudiger.

Na het opwerktraject begon de Leopold I zijn operationele loopbaan op 5 september 2007 met een zending naar de oostkust van Afrika. Tijdens die East African Venture stonden het verwerven van operationele ervaring en defensiediplomatie centraal. Tegelijk bracht het fregat tijdens de verkenningsopdracht de piraterij rond de Hoorn Van Afrika in kaart.

Sinds 2008 werd de Leopold I tijdens verschillende operaties ingezet. Van 1 september tot 7 december 2008 opereerde het onder VN-commando voor de kust van Libanon. Meer recent waren er operatie Sophia, de strijd tegen illegale mensensmokkel in de Middellandse Zee, en operatie Chammal, een escorteopdracht met de Franse Groupe Aéronaval (GAN).

De Leopold I ligt sinds begin dit jaar in Den Helder, Nederland. Het schip ondergaat daar een groot onderhoud waarbij alle wapensystemen en parameters getest worden. Na zijn operationele testen eind dit jaar zal de Leopold I opnieuw in de vaart komen.

Na de ontvangst door de stad Nijvel en haar bewoners, zal het fregat Leopold I zijn peterstad nu promoten over de zeven wereldzeeën. Voor de stad een bron van grote trots, voor de marine een manier om dichter bij het volk te komen.