-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Peacekeeping Day bij de MINUSMA

Peacekeeping Day bij de MINUSMA

 

Op 29 mei vieren de Verenigde Naties jaarlijks de Peacekeeping Day: een dag om de gevallen VN-soldaten te eren en hun moed en hun ultieme offer voor de vrede te herdenken. Die dag is ook een gelegenheid om de UN peacekeepers te bedanken voor hun inzet tijdens vredesoperaties.

Dit jaar gaan die bedankingen naar 95.993 personen in uniform (waaronder 81.656 militairen, 13.494 leden van politiediensten en 1,843 militaire observatoren), uit 124 landen.

De VN-operatie MINUSMA in Mali is een van die vredesopdrachten, met aan het hoofd van de militaire troepen de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck. De MINUSMA heeft als belangrijkste taak om de interimregering van Mali te helpen de veiligheidssituatie te verbeteren, het staatsapparaat in het hele land te helpen heropbouwen en het verzoeningsproces tussen de gewapende groepen en de regering te ondersteunen.

Generaal-Majoor Deconinck weet dat hij als force commander van de MINUSMA voor een uitdaging staat. "Deze VN-operatie met 11.000 militairen is een van de grootste vredesoperaties van vandaag. De veiligheidssituatie in Mali verbeteren is onze eerste bezorgdheid als force. De veiligheidsomgeving is echter erg complex met al die verschillende gewapende groeperingen en het land is enorm uitgestrekt: vier keer de grootte van Frankrijk. Dat maakt de operatie vaak een uitdaging."

"Die complexiteit heeft echter ook voordelen," gaat generaal-Majoor Deconinck verder, "want de blauwhelmen van de MINUSMA zijn maar een van de pijlers van die geïntegreerde missie. De militaire tak moet continu coördineren met de politietroepen van de VN, de politieke tak die het politieke verzoeningsproces en de humanitaire component begeleidt, om zo in de verschillende domeinen van de crisis in Mali een verschil te kunnen maken. Daarbij moeten we ook onze acties coördineren met andere operaties. Denk maar aan de trainingsmissie EUTM van de Europese Unie en de Franse operatie Barkhane die het terrorisme bestrijdt in de Sahelregio. Zoveel partners, zoveel collega's: dat maakt van de opdracht een uitdaging. Maar dat is ook het interessantste."

Meer over de Peacekeeping Day vind je op de site van de Verenigde Naties.