-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Para’s bedwingen Tropical Storm in Kindu

Para’s bedwingen Tropical Storm in Kindu

 

De militairen die in de Democratische Republiek Congo deelnemen aan de oefening Tropical Storm hebben op 8 en 9 december hun laatste trainingen gehouden. Op 9 december vertrekt het grootste deel van het Belgische detachement in Kindu weer naar Gabon.

Maandagnacht 7 december vertrokken drie compagnieën van het 3 Bataljon Parachutisten voor een tocht van zo'n vijftien kilometer richting Kindu, de hoofdstad van de Congolese provincie Maniema. Het doel: in samenwerking met een Congolese compagnie Kindu bevrijden van rebellen die van de stad hun operatiebasis hadden gemaakt.

De bezetting is fictief. Het gaat om de laatste en meteen ook grootste oefening die 3 Para tijdens zijn verblijf in Afrika voorgeschoteld krijgt. Tijdens de afsluitende bataljonsoefening vechten de compagnieën hun weg door de stad. Intussen zuiveren ze belangrijke strategische punten zoals watertorens, ziekenhuizen en havens van rebellen en nemen ze die in.

De oefening is een uitputtingsslag. De paracommando's zijn twee nachten en anderhalve dag continue aan het werk om Kindu opnieuw veilig te maken voor de bevolking. Die zijn laaiend enthousiast en komen dan ook met honderden op straat om de militairen aan het werk te zien en toe te juichen. Niet de gemakkelijkste manier van werken voor de paracommando's, maar wel een die hen terug in België zeker zal bijblijven.