-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Overlijden van oorlogsheld Robert Laumans, oud-piloot RAF

Overlijden van oorlogsheld Robert Laumans, oud-piloot RAF

 

Robert ‘Bobby’ Laumans is maandagavond 21 april op 93-jarige leeftijd overleden. ‘Bobby’ Laumans diende als piloot in de Tweede Wereldoorlog bij de Britse Royal Air Force (RAF) en vervoegde op 3 april 1942 het 350th (Belgian) Squadron. Die eenheid was een van de twee smaldelen die volledig uit Belgische piloten bestond. De chef Defensie drukt zijn medeleven uit aan de familie en vrienden van deze oorlogsheld.

Robert Laumans werd geboren op 4 december 1920 in Tervuren en werd leerling-piloot in september 1939. Na een terugtrekking via Wevelgem (nabij Kortrijk), Caen en Marseille (Frankrijk), Oran (Algerije) en Oujda (Marokko), slaagt hij er op 5 augustus 1940 in om Groot-Brittannië te bereiken om van daaruit het gevecht verder te zetten. Hij werkt er zijn opleiding als piloot verder af voor de RAF.

Tijdens een aanval op Brugge, wordt op 1 juni 1942 zijn vliegtuig geraakt in een luchtgevecht. Na een valschermlanding op zee voor de kust van Oostende weet hij in zijn rubberboot te kruipen. Na bijna drie dagen dobberen op zee pikt een Duitse boot hem op en wordt hij gevangen genomen. Robert Laumans eindigt zijn oorlog in het Stalag Luft III. Na de oorlog ontvangt ‘Bobby’ Laumans verschillende eretekens en start hij een succesvolle carrière bij Sabena.

Robert ‘Bobby’ Laumans wordt zaterdag begraven op het kerkhof van Waver, na een dienst die om 10 uur begint in de basiliek Notre-Dame in Basse-Wavre.