-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opleiding infanterie onder de loep

Opleiding infanterie onder de loep

 

Het defilé van 21 juli is steevast een moment waarop Defensie zijn strijdtroepen aan het grote publiek toont. Elke component vaardigt militairen af om zo Defensie dichter bij het grote publiek te brengen, zo ook de infanterie.

De infanteristen behoren tot de Landcomponent en zijn de boots on the ground in tactische gevechtssituaties. De laatste jaren zijn zij vooral zichtbaar tijdens de bewaking van onze luchthavens, steden en trein- en metrostations tijdens operatie Vigilant Guardian.

Officieren en onderofficieren die een carrière bij de infanterie willen uitbouwen, volgen hun opleiding aan het Competentiecentrum Land in Stockem, bij Aarlen. In die kazerne traint Defensie niet enkel kaderleden voor de infanterie. Alle Franstalige kandidaat-militairen zetten hier hun eerste stappen bij het Centre d'Instruction de Base et d'Écolage (CIBE).

Tijdens de negen maanden durende opleiding vergaren ze alle nodige kennis om als kaderlid bij een infanteriebataljon te kunnen werken. Franstalige en Nederlandstalige militairen opereren zij aan zij om de teamgeest te verscherpen en de cohesie te vergroten.

Het is niet iedereen gegeven; alleen de sterksten halen de eindmeet. Zowel fysiek als mentaal eist de opleiding de volle honderd procent. Om een idee te krijgen waarmee deze militairen geconfronteerd worden, geven we ze in deze video zelf het woord. Richard en Jeremy mogen zich sinds kort onderofficier bij de infanterie noemen. Exemplo!