-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Open Campus Day in Sint-Truiden

Open Campus Day in Sint-Truiden

 

De Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) van Sint-Truiden heeft op zondag 15 maart 2015 zijn deuren geopend voor het grote publiek, tijdens zijn Open Campus Day. Tijdens tal van activiteiten kregen de bezoekers een beter beeld van de opleiding van de kandidaat-onderofficieren op de campus.

Zowat 5.700 personen passeerden aan het wachtlokaal van de campus Saffraanberg om er het militaire leven te ontdekken. Volwassenen, jongeren en kinderen konden aan boord stappen van militaire vliegtuigen, helikopters en landvoertuigen. Ze konden een gesimuleerde vlucht meemaken of kijken naar jonge rekruten in volle actie, tijdens een pelotonsmars, eerste hulp, wapendrils, enzovoort. Ze konden ook een brede waaier aan uitrustingsstukken bewonderen.

De kandidaat-onderofficieren van de KSOO speelden gids en begeleidden de bezoekers door heel de school. Eén van hen, Gaëlle Gorjanec, vertelt hoe haar leven op de campus er uitziet.

Wat heeft jou gemotiveerd om bij Defensie te gaan?

"Ik heb gekozen voor Defensie omdat het zo'n bijzondere omgeving is. Je bent er de hele tijd bezig, met erg uiteenlopende activiteiten. Dat leven ligt me wel, het is een passie van kindsbeen af."

Wie zou je nog aanraden om dienst te nemen?

"Iedereen is welkom. Om de opleiding te volgen, moet je alleen een getuigschrift van middelbaar onderwijs hebben. Voor wie nog twijfelt: gewoon doen! We leren enorm veel van elkaar. De groepsgeest, het werk, nieuwe ontdekkingen, ... het is hier dagelijkse kost. Het is echt een mooi beroep."

Een vrouw bij het leger, is dat een goed idee?

"Wij zijn in ons peloton met 51, waaronder 4 vrouwen. Wij zitten allemaal in hetzelfde schuitje, zowel voor sportieve, tactische als andere tests. Man of vrouw, dat maakt geen verschil."

Defensieminister Steven Vandeput hield diezelfde dag een persconferentie over de rekruteringsplannen voor 2015. Defensie zal 700 jonge militairen aanwerven. De minister bezocht ook de campus en de voorgestelde activiteiten.