-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Opdracht op de Godetia

Opdracht op de Godetia

 

De Information Operations Group (Info Ops Gp) stuurt voor het eerst twee van haar mensen op zending aan boord van een schip.

Voor de opdracht Maritime Capacity Building vaart de A960 Godetia langs de West-Afrikaanse kust. Het schip heeft meerdere doelstellingen voor ogen: Afrikaanse zeelui en kustwachten opleiden, stagiairs trainen en hulpgoederen vervoeren van Belgische ngo’s voor hun Afrikaanse partners.

Aan boord maakt een lid van de dienst Human factors analysis de bemanningsleden bewust van de culturele verschillen: “De tussenstops zijn kort en het is belangrijk om de mensen niet te bruuskeren met ongepast gedrag. Bovendien ontvangt het schip buitenlandse bemanningen in het kader van de opleiding: Marokkanen, Beniners, Congolezen, … Dat kan soms leiden tot grappige situaties, maar soms ook onbegrip in de hand werken."

Een specialist in de civiel-militaire coöperatie (CIMIC) volgt het beheer en de levering van de hulpgoederen op. Hiervoor werken de Belgische militairen samen met de lokale autoriteiten en de ontvangende ngo’s.

Wanneer de Godetia aanmeert, schenken de leden van de Info Ops Gp speciale aandacht aan de communicatie met de bevolking. De eenheid ondersteunt de opdracht vanuit België met een website zodat de contacten goed verlopen en de boodschappen duidelijk zijn.

Tijdens de vaardagen nemen de twee leden van de Info Ops Gp ook deel aan de dagelijkse activiteiten aan boord. Zoals alle bemanningsleden nemen ze deel aan de oefeningen die regelmatig plaatsvinden en zo het ritme aan boord bepalen.