-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Op de Zénobe Gramme vond ik vrijheid en avontuur”

“Op de Zénobe Gramme vond ik vrijheid en avontuur”

 

De A958 Zénobe Gramme, het doorwinterde opleidingsschip van de Marine, heeft begin november weer de zeilen gehesen. Leerlingen van het Mercator Maritiem Instituut varen mee voor een campagne van twee weken.

De Zénobe Gramme is alvast op en top in orde na haar groot onderhoud die twee maanden in beslag nam. Na een vernieuwde romp, schuurlijst en generator is het schip klaar voor zijn volgende zeilcampagnes.

Maar de Zénobe Gramme is veel. Op het einde van een loopbaan, kijk je soms terug op wat je allemaal deed. Voor mij blijven mijn tochten op zee met de Zénobe Gramme een mijlpaal in mijn carrière, zeker de oversteek naar New York voor de tweehonderdste verjaardag van het Vrijheidsbeeld,

De aantrekkingskracht van het zeilen gaat verder dan de frisse lucht, de zwoele wind, de ontdekking van afgelegen eilanden en de diepblauwe zee. Varen aan boord van het Belgische marinezeilschip Zénobe Gramme is een belangrijk moment in de loopbaan van elke marinevrouw en -man.

Maar het belangrijkste en universele thema onder alle zeelieden, jong en oud, is het verbazingwekkende gevoel van vrijheid, de nederigheid van het eindeloos uitgestrekte, de schoonheid van de natuur, vrij om de zee te bevaren, te stromen met de golven en onze dromen te volgen.