-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ook militairen van steuneenheden op straat ingezet

Ook militairen van steuneenheden op straat ingezet

 

Al enkele maanden flankeren militairen uit steuneenheden hun collega's van de gevechtseenheden op straat voor de bewakingsopdracht Vigilant Guardian (OVG). Ze vertegenwoordigen tien percent van het totaal aantal ingezette militairen. Eerste sergeant Lisa werd ondertussen al twee maal ingezet en deelt ons haar ervaringen.

In haar dagelijkse job is ze mee verantwoordelijk voor de communicatie op korte en lange afstand (radio, satelliet, enz.) en voor het uitbaten van een communicatiecentrum tijdens opdrachten in het buitenland. "In mijn huidige job is het contact met de bevolking zeer beperkt", aldus Lisa. "Het was dan ook heel interessant om tijdens deze bewakingsopdracht met de mensen in contact te komen."

Om zich klaar te stomen voor de opdracht kreeg ze een doorgedreven training die gespreid was over drie weken. Die training verliep echter niet aaneensluitend omdat ze haar hoofdtaak ook nog moest uitvoeren. "Het was in functie van de planning van onze eenheid omdat we natuurlijk buiten OVG onze communicatiesteun moeten blijven leveren", legt Lisa uit.

Ondertussen heeft ze al twee opdrachten van telkens twee weken achter de rug. Ze is aangenaam verrast door de positieve reacties van de bevolking: "De bevolking apprecieert echt dat we er staan, vaak komen er mensen naar ons toe om ons te bedanken", aldus Lisa. Niet enkel de bevolking is blij dat de Belgische militairen er zijn: "Onze aanwezigheid heeft ook een positieve invloed op het vlak van vandalisme en criminaliteit. Agenten van SecuRail, de veiligheidsdienst van de NMBS, vertelden ons dat ze een groot verschil merken ten opzichte van twee jaar geleden", legt ze uit.

Lisa draagt de grijze muts die wijst op de specialisatie in communicatie- en informatiesystemen (CIS). Samen met de diepblauwe (logistiek) en de groene (medisch personeel) breiden ze het kleurenpalet op straat uit.