-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Ontsmetten bij 35 graden

Ontsmetten bij 35 graden

 

Enkele weken geleden kreeg het noorden van Afghanistan nog af te rekenen met zware regen en overstromingen. Vandaag genieten de 59 Belgen in Mazar-e-Sharif van een staalblauwe lucht en temperaturen boven dertig graden. Een nieuwe uitdaging voor het CBRN-peloton, dat instaat voor de verdediging tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire aanvallen.

"De pakken die wij dragen laten niets door, zelfs geen lucht", legt de pelotonscommandant uit. "Het wordt er dus heel snel erg warm in. Een verkennings- of ontsmettingsmissie duurt soms uren. Dat is extreem zwaar. Op een dag als vandaag, met temperaturen boven 35 graden, verlies je op enkele uren kilo's vocht."

Het Belgische CBRN-peloton bestaat uit zestien militairen van het 4 Bataljon Genie uit Amay. Zij maken in Afghanistan deel uit van een internationaal CBRN-detachement, samen met zes Duitse militairen.

"Wij hebben vier missies in Mazar-e-Sharif", geeft de pelotonscommandant mee. "Wij geven raad over CBRN-kwesties aan het Train, Advise and Assist Command in het noorden van Afghanistan (TAAC-N). Bij een besmetting moeten wij de NAVO-troepen ontsmetten. Bij een vermoedelijk of werkelijk CBRN-incident in de regio, verkennen wij die zone. Tot slot ontsmetten wij het Duitse materiaal dat ze terug naar Duitsland sturen."