-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Onbemande vliegtuigen waken over de Noordzee

Onbemande vliegtuigen waken over de Noordzee

 

De Belgische kust is een begeerde trekpleister voor een dagje uit of een vakantie in eigen land. Zeker nu de zomer in het land is, is een dagje pootjebaden of zwemmen in de Noordzee ideaal om wat verkoeling te zoeken. Wist je dat onze Noordzee tot de properste en veiligste zeeën ter wereld behoort? En dat onze Belgische Luchtcomponent daar zijn steentje aan bijdraagt?

Voor het twaalfde jaar op rij stelt het 80ste smaldeel UAV (Unmanned Aerial Vehicle) zijn twee onbemande B-Hunter-vliegtuigen ten dienste van het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK). Dat gebeurt telkens tijdens het badseizoen aan de Belgische kust, van april tot oktober.

Dagelijks patrouilleren onze drones boven de ankerplaatsen van schepen in onze Noordzee. Zo trachten ze lozingen van afvalwater, oliën of vetten op te sporen. Ook de douane en federale politie maken af en toe graag gebruik van onze drone om verdachte schepen of boten te schaduwen en te controleren op illegale visvangst en drugs- of mensensmokkel.

Het detachement opereert vanop basis van Koksijde en voert dagelijks een vlucht van gemiddeld acht vlieguren uit. Vanuit de container van het Ground Control System zorgen twee teams van drie militairen – telkens een piloot, missiecommandant en beeldanalist – voor de besturing van de drone, de uitvoering van de opdracht en de veiligheid van het toestel.

De camerabeelden van de B-Hunter gaan in real time van het grondstation in Koksijde naar het Maritiem Informatie Kruispunt in Zeebrugge. Daar coördineert een andere militair de opdrachten, analyseert de beelden en fungeert als de verbindingsofficier tussen de verschillende klanten waaronder het departement Omgeving, de douane en de politie.

De B-Hunter voert niet enkel opdrachten uit boven de Noordzee of typische militaire verkennings- en bewakingsopdrachten tijdens oefeningen en operaties. Daarnaast zet de Luchtcomponent de UAV in voor wildbeheer in de Ardennen en om de douane in grensgebieden te ondersteunen. Binnen enkele jaren vervangt Defensie de B-Hunter door de ultramoderne MO-9B SkyGuardian.