-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Oefenen op het scherp van de snee

Oefenen op het scherp van de snee

 

De oefening Eager Lion raast al twaalf dagen over Jordanië. Over heel het grondgebied oefenen special operation forces en conventionele gevechtseenheden uit achttien landen. Op 11 en 12 mei ondersteunden de Belgen van de Information Operations Group de special forces en de US Marines bij een gijzeling in een fictieve ambassade.

Het is erg druk in het King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC). Het oefenscenario: drie landen in een escalerend conflict met een spiraal van geweld als resultaat. Op de erg gevarieerde stands trainen eenheden uit uiteenlopende landen diverse onderdelen van het scenario.

Op stand 16 - Embassy Building - is er een gijzeling. Het Fleet Anti-Terrorism Security Team (FAST) bestormt de omgeving van de ambassade en handelt razendsnel. Ze controleren de gebouwen, bevrijden de gegijzelden en verzorgen de gewonden. Zodra dit achter de rug is, rijdt het Belgische Tactical PsyOps Team (TPT) binnen. Ze installeren zich met hun luidsprekers op het dak van een gebouw. Van hieruit willen ze boodschappen uitzenden om de plaatselijke bevolking te bereiken en hun houding te beïnvloeden.

Even later neemt het US Marines Corps het over van het FAST-team en installeren ze een veiligheidsperimeter. De rust keert echter nog niet terug. Regelmatig protesteert de lokale bevolking, onder de vorm van ongeveer 150 rollenspelers, tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse mariniers.

"Via de luidspreker verspreiden we boodschappen over onze doelstellingen. Zo proberen we de massa te kalmeren", vertelt een Belgische TPT'er. "We gaan ook rechtstreeks met hen in gesprek. Zo proberen we te achterhalen wat zij willen en wat wij kunnen doen. We hopen zo de explosieve situatie te ontmantelen en een escalatie te vermijden."

"Handig dat de Belgische TPT's ons ondersteunen", getuigt een Amerikaanse marinier. "Zo kunnen wij ons werk doen en proberen we, elk op onze manier, om een rustige en veilige omgeving te creëren."