-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Oefenen om levens te redden

Oefenen om levens te redden

 

De Medische Component heeft op 28 september minister van Defensie Steven Vandeput ontvangen in Grobbendonk, tijdens de jaarlijkse grootschalige oefening Green Light.

Een knal, enkele schoten en uit de rook vluchten enkele gewonden weg. Het decor voor de oefening van de dag is gezet. Daarmee start Green Light, de grootschalige oefening voor de medische modules die in 2018 de European Union Battle Group (EUBG) zullen ondersteunen.

De Medische en de Landcomponent hebben samen 270 deelnemers uit alle eenheden gemobiliseerd voor de oefening, zowel voor de organisatie als om deel te nemen.

Ze doorlopen alle fases: van de evacuatie van gewonden over hun verzorging tot wanneer ze het veldhospitaal weer kunnen verlaten. De oefening is gericht op de procedures en medische protocollen. Bijzondere aandacht is er voor de verzorging en de communicatie in de commandoketen, zonder de interventiesnelheid uit het oog te verliezen.

“Een veldhospitaal stelt ons in staat om levens te redden”, benadrukt luitenant-kolonel Marc Ongena in het coördinatiecentrum van de oefening. “Als iemand tijdens een militaire operatie zwaargewond raakt, is het vitaal dat we hem zo snel mogelijk kunnen opereren.”

Sinds 2012 past de Medische Component een nieuw evaluatieproces toe tijdens zijn oefeningen, overgenomen van Nederland. De methode Observer-Trainer-Evaluator bevordert zelfevaluatie, zodat ze nog beter van hun eigen fouten kunnen leren. Daardoor kunnen ze verbeteringen beter onderbouwen en op lange termijn gemakkelijker toepassen.

Ze testen ook nieuwe onderwijs- en trainingsmiddelen. Als ‘patiënten’ gebruiken ze geavanceerde poppen die elke mogelijke aandoening kunnen nabootsen. “Dit maakt de ingrepen realistischer, zodat we de protocollen beter kunnen uitvoeren”, legt geneesheer kolonel Eric Mergny uit, de spoedarts.

Green Light heeft zijn doel dus bereikt. De deelnemers hebben in echte omstandigheden kunnen trainen. In onverwachte en stressvolle situaties moesten ze inventief en flexibel uit de hoek komen. Eigenschappen waarmee ze later levens kunnen redden.