-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe verkenningsdrones voorgesteld

Nieuwe verkenningsdrones voorgesteld

 

In het militaire kwartier van Heverlee heeft het Bataljon ISTAR op 31 augustus de nieuw aangekochte RAVEN-drones voorgesteld. Die kleine, lichte drones zullen dienen als 'ogen in de lucht' voor ontplooide eenheden.

"Deze nieuwe capaciteit wordt als een peloton ondergebracht bij het Bataljon ISTAR", licht luitenant-kolonel Bruno Van Loo toe, de commandant van het Bataljon ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance). "Teams van telkens drie man zullen de acht RAVEN-systemen bedienen, ondersteund door een vijftal technici. Zij zullen inzetbaar zijn om de maneuvereenheden of voor onze eigen ISTAR-pelotons te ondersteunen."

Defensie beschikt al over drones: de B-Hunters. Die houden vanuit de lucht onder andere de haven van Antwerpen en de kerncentrales in ons land in de gaten. De RAVEN is echter specifiek ontwikkeld om grondtroepen te ondersteunen: een tactische mini-UAS (Unmanned Aerial System). De RAVEN vliegt maximaal tien kilometer van de commandopost en stuurt zijn beelden en informatie in real time door.

Intussen zijn het materiaal en de eerste opgeleide mensen al beschikbaar. Tegen eind dit jaar wil de eenheid een volledig peloton hebben opgeleid, klaar voor inzet in een operatiegebied waar Belgen actief zijn. Waar of wanneer dat zal zijn, is nog niet beslist.