-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe pompwagen voor marinebrandweer

Nieuwe pompwagen voor marinebrandweer

 

Op 12 juli kreeg de marinebrandweerdienst een schuimautopompwagen met een hogedruk-snijblussysteem. Dit gevaarte van meer dan vijftien ton is het nieuwe paradepaardje van de Marinebasis Zeebrugge. Dankzij die nieuwe investering is de vloot in nog veiligere handen.

De brandweer- en kaaiploeg van de marine zet zich 24 uur per dag, zeven dagen per week in voor het goed afmeren en aanmeren van de marineschepen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de aangemeerde schepen in Zeebrugge. Zodra de bemanning het schip verlaat, neemt de veiligheidscentrale de veiligheid over. Zij bewaken alle veiligheden en parameters. Zodra er een alarm aangaat, sturen zij de brandweerploeg erop af om de vuurhaard snel te bedwingen. Wanneer dit niet lukt, dan kunnen ze de brandweer van Heist of Brugge in versterking oproepen.

De autopompwagen met Mercedes Atego-onderstel werd op maat gemaakt door het gespecialiseerde bedrijf Van Assche uit Harelbeke. Het beschikt over de nieuwste snufjes, waaronder het Nimbus N300-60H hogedruk-snijblussysteem. Die hydraulisch aangedreven plunjerpomp haalt een druk tot 300 bar. Wanneer er schuurkorrels aan het water worden toegevoegd, kan het snijblussysteem staalplaten tot tien millimeter doorboren.

Voor de Marinecomponent is het heel belangrijk dat beide systemen samen inzetbaar zijn. Zo hoeven ze bij een brand op een schip de waterdichte deur niet open te maken. Dit vermijdt dat zuurstof het vuur nog kan aanwakkeren. Wanneer ze een opening kunnen boren, is de zuurstoftoevoer minimaal en kunnen ze het compartiment in een mum van tijd blussen.

De wereld van de brandweer is in volle evolutie, de marine heeft alvast de boot niet gemist!