-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe patrouilleschepen krijgen vorm

Nieuwe patrouilleschepen krijgen vorm

 

Midden juni 2013 startte de bouw van twee nieuwe patrouillevaartuigen voor de marine. Op dit moment zijn de scheepsbouwers op de Franse scheepswerf SOCARENAM de vier blokken van de romp in elkaar aan het lassen.

De volledige realisatie van de patrouillevaartuigen duurt 21 maanden. "We hebben de volledige studie achter de rug en momenteel zijn we bezig met de montagebouw", vertelt Phillippe Gobert, de voorzitter van SOCARENAM. "Dertig personen werken fulltime aan dit schip." Half oktober worden de vier blokken, die samen de romp vormen, naar het droogdok overgeheveld om aan elkaar te lassen. Het schip zal het droogdok uiteindelijk verlaten bij de tewaterlating in april 2014.

De scheepswerf SOCARENAM ligt in de haven van Boulogne-Sur-Mer en beschikt over 4.800 vierkante meter constructieruimte. Het bedrijf heeft al meer dan veertig jaar ervaring en 240 schepen op zijn palmares. De Belgische patrouillevaartuigen zijn gebaseerd op de schepen die ze voor de Franse douane bouwden.

Toch blijft het een uitdaging voor de scheepsbouwers. "Deze schepen moeten een hoge snelheid kunnen halen bij zeer woelige zee", gaat Gobert verder. "Dat vraagt specifieke technische capaciteiten. Wij willen dit soort patrouillevaartuigen bovendien graag wereldwijd exporteren. Daarom krijgen de Belgische schepen speciale aandacht."

Gedurende de volledige constructieperiode houdt een team van de directie Material Resources een oogje in het zeil. "Wij waken erover dat het schip technisch gebouwd wordt zoals overeengekomen in het bestek", legt luitenant-ter-zee Bjorn Vanhuysse uit. Hij is de projectofficier en staat met zijn twee collega's continu in contact met Franse onderaannemers, werfleiders en met zijn bazen in Evere. "De kennis die wij hier opdoen, zal zeker van pas komen bij het onderhoud en het gebruik van de schepen."

Momenteel zit de constructie op schema en zal SOCARENAM het eerste patrouillevaartuig in juni 2014 kunnen opleveren. Zes maanden later zal het tweede volgen.