-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe mars voor het ATCC

Nieuwe mars voor het ATCC

 

Het luchtverkeerscentrum in Gavere-Semmerzake (ATCC) heeft zijn eigen, nieuwe mars. Die speelde de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht op 26 maart in première tijdens de 'Dag van het ATCC'. Adjudant Johan Nijs, componist van de mars en ook muzikant in de muziekkapel, hanteerde voor deze speciale gelegenheid het stokje van de dirigent.

Opdrachtgever luitenant-kolonel Peter Lepez, de korpscommandant van de eenheid in Oost-Vlaanderen, is terecht fier op de nieuwe creatie. De militaire plechtigheid in Gavere vond plaats onder het voorzitterschap van de stafchef van de Luchtcomponent. "Maar het is vooral een feest van de eenheid zelf", verduidelijkt commandant Filip Van Poucke, HR-officier in het ATCC. "We nodigen dus vooral mensen uit die in onze eenheid hebben gewerkt of er nog werken. Maar ook de burgerlijke autoriteiten zoals de gemeentebesturen van Gavere en Heuvelland zijn geëerde gasten."

De link met de gemeente Heuvelland ligt in de naam van de kazerne, het kwartier Kapitein vlieger de Hemptinne. Die voormalige piloot stortte in 1942 tijdens een zending neer in de streek rond Dranouter en Kemmel.

De 'Dag van het ATCC' is een jaarlijkse traditie om het ontstaan van de eenheid in 1951 te herdenken. Het Air Traffic Control Centre (ATCC) startte in die tijd in een tentenkamp met een mobiele radar.

Vandaag verzekert het luchtverkeerscentrum in Gavere en Semmerzake nog steeds de leiding van het militaire luchtverkeer en de coördinatie tussen de burgerlijke en militaire luchtvaart. In een land als België, in het hart van Europa met heel wat luchtverkeer boven ons hoofd, vergt de taak van een moderne luchtverkeersleider absolute concentratie.