-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe luchtballon in Schaffen

Nieuwe luchtballon in Schaffen

 

Na drie jaar goede en trouwe dienst als trainingsmiddel voor de parachutesprongen van de paracommando's, is de luchtballon van Schaffen naar zijn loods teruggekeerd. Voortaan zal het vaartuig als reserve dienen voor de pas geleverde nieuwe ballon, die de komende drie jaren de taak zal overnemen.

Vanuit de ballon van Schaffen voeren toekomstige Belgische en buitenlandse parachutisten hun eerste sprongen uit, een unieke methode in Europa. Op 300 meter boven de grond trainen de militairen vanuit de ballon voor ze uit een vliegtuig springen, wat een veel duurder en moeilijker is. De ballonsprongen bestaan al bijna zeventig jaar als opleidingsmethode en vormen de eerste stap in het behalen van de paravleugels.

De Engelse fabrikant heeft het nieuwe vaartuig nog maar net geleverd en het Trainingscentrum voor Parachutisten gaat al aan het werk. Tijdens een eerste fase testen ze of de ballon luchtdicht is. Daarbij blazen ze hem helemaal op met lucht, wat voordeliger is dan helium. Zodra de ballon weer volledig leeggelopen is - een proces dat twee dagen duurt - vullen ze hem in vijf uur tijd met helium.

Na meerdere tests en controles op de zuiverheid van het helium, de druk en luchtdichtheid van de ballon, verlaat die de loods voor een eerste vlucht.

Adjudant Pascal Sheffield, onderofficier mecanicien en 'ballonist', volgt de operatie. "De ballon moet zich tijdens de vlucht correct gedragen. Dan pas kunnen we hem operationeel verklaren voor tests met het springpersoneel." Met een gps-toestel controleren ze de ballonpositie om zeker te zijn die niet van zijn as afwijkt. Als dat gebeurt, kan de veiligheid van de parachutisten in gevaar komen.

Zodra dit nieuwe platform operationeel is, zullen zo'n 21.000 sprongen uitgevoerd worden.