-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe leiders in de lucht

Nieuwe leiders in de lucht

 

In het Spaanse Albacete vond van 11 februari tot 1 maart het Tactical Leadership Programma (TLP) plaats, een trainingsperiode voor gevechtspiloten. Vier Belgische F-16-piloten gaven gedurende vier weken het beste van zichzelf om het felbegeerde diploma binnen te halen. Voortaan kunnen ze zich tactical leader in de lucht noemen.

Op het tarmac van de Spaanse luchtmachtbasis Los Llanos heerste de voorbije weken een grote drukte. Meer dan zestig gevechtsvliegtuigen uit acht landen stonden er klaar om elke dag het luchtruim in te duiken.

Vier weken lang klokten de jonge piloten lange dagen. Die waren telkens verdeeld over een theoretisch en een vliegend gedeelte om het tactisch leiderschap in de lucht onder de knie te krijgen. Tijdens de TLP-cursus krijgen de piloten verschillende scenario's voor de kiezen, van diverse luchtoperaties tot steun aan grondtroepen in een internationaal kader. Zo worden de piloten klaargestoomd om wereldwijd tijdens conflicten als leider ingezet te worden.

Uiteraard geen operaties zonder vijand. Die rol is voor ervaren piloten uit de deelnemende landen. Ook Defensie stuurde hiervoor twee piloten naar Spanje, zodat de voorbije weken in totaal zes F-16-gevechtsvliegtuigen het Spaanse luchtruim doorkliefden.

De internationale deelname aan de TLP is in de loop der jaren drastisch toegenomen. Daarom verhuisde het TLP-hoofdkwartier in 2009 van het Belgische Florennes naar Albacete. De nood aan een uitgebreider luchtruim was daarvoor de voornaamste reden. In Spanje kunnen tientallen toestellen dagelijks opereren en trainen in de meest optimale omstandigheden.

In de laatste en meest cruciale week konden de Belgische piloten hun vaardigheden etaleren. Met het diploma op zak keren ze nu huiswaarts. Hierdoor kan Defensie vier nieuwe tactische leiders aan internationale operaties laten deelnemen.