-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe helikopter in het Belgische luchtruim

Nieuwe helikopter in het Belgische luchtruim

 

Defensie vierde op woensdag 2 oktober 2013 de aankomst van de eerste NH90 op het Belgische grondgebied. Op de luchtmachtbasis van Bevekom aanschouwden de genodigden de landing van dit toestel, dat een nieuw tijdperk inluidt.

De helikopter maakte al een opgemerkte passage in België tijdens het defilé van 21 juli. De aankomst van de eerste transporthelikopter van Defensie vorige woensdag in de 1Wing van Bevekom is historisch. Het gaat hier niet om een vervangtoestel, maar om een nieuw type, dat verscheidene NAVO-landen samen ontwikkelden.

“Als tactische transporthelikopter geeft hij onze vloot nieuwe capaciteiten”, preciseert kolonel Georges Dejaeger, commandant van de 1 Wing. “Dit is beslist een nieuwe machine voor ons”, voegt luitenant Valery Dessers toe, instructeur-piloot. “We gaan van een analoog naar een digitaal systeem. Dat laat ons veel meer dingen toe, zoals vliegen bij zeer slechte zichtbaarheid."

Daardoor kan Defensie de NH90 inzetten in elk soort operatieterrein en bij alle weersomstandigheden. Om de opleidingen te organiseren en de voorraden te beheren, gaat België samenwerken met verscheidene andere landen.

Sinds de helikopter op 21 december 2012 van de productieband rolde, werd er hard uitgekeken naar de komst van het eerste toestel. De piloten en monteurs hebben hun initiële opleiding achter de rug, nu kan de opleiding in België beginnen. "We hebben er lang op gewacht en we zijn blij dat we hem eindelijk in actie kunnen zien in de lucht”, besluit kolonel Dejaeger.