-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe gevechtsgroep krijgt vuurdoop in Litouwen

Nieuwe gevechtsgroep krijgt vuurdoop in Litouwen

 

Bij de staf van de Landcomponent ontstond eind vorig jaar het idee een nieuwe gevechtsgroep op te richten die snel inzetbaar en operationeel flexibel is. Die kreeg de naam Combined Arms Task Group (CATG). In oktober 2015 is de eerste inzet van de kleinere versie of subgroep (CATSG) een feit tijdens de opdracht Baltic Piranha in Litouwen.

Op het paradeplein in de kazerne van de Litouwse stad Rukla staan midden oktober 25 Belgische Piranha-pantserwagens en tientallen andere militaire voertuigen. Ze reisden 2.000 kilometer over zee voor de allereerste inzet van de CAT(S)G. "Mijn bataljon is zes maanden lang stand-by voor de Combined Arms Task Group", zegt korpscommandant van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie, luitenant-kolonel Gert Van Goethem. "Wij vormen met een compagnie een onderdeel van de subgroep. Naast de gevechtscapaciteit zijn in de CATG ook steunelementen geïntegreerd zoals de genie en medische steun."

Verschillende specialiteiten bundelen dus hun krachten om samen die nieuwe gevechtsgroep vorm te geven. Daarnaast staat de CAT(S)G ook open voor partnerschappen over de grenzen heen. Zo is een Luxemburgs verkennerspeloton in de CATG geïntegreerd, net als een Litouws infanteriepeloton. Interactie en samenwerking zijn dus de rode draad doorheen de oefening.

In de bossen van het oefenkamp rond Rukla valt het peloton van luitenant Nicolas Nelen een vervallen huis binnen. In een mum van tijd overmeesteren ze de 'vijand' en nemen ze het gebouw in. "Momenteel herhalen we een aantal technieken om volop klaar te zijn voor de eigenlijke oefening", vertelt luitenant Nelen. "Een huis zuiveren is daar een van. Maar we oefenen ook in medische evacuaties, bermbommen opsporen en patrouilleren."

Al die zaken zijn van belang tijdens de beveiligingsfase van de oefening, midden oktober. Eerder al trainde de CAT(S)G de stabilisatiefase en eind oktober komen daar nog grote defensieve en offensieve acties bij.

"Een typerend element van de gevechtsgroep is de flexibele inzet", vertelt luitenant-kolonel Van Goethem. De CAT(S)G past zich aan naargelang het scenario, haar samenstelling wordt bepaald door de opdracht en door de omstandigheden.

Eind oktober loopt Baltic Piranha af en keert de CATG weer huiswaarts. De voorlopige evaluatie is alvast positief. "Het concept werkt en de samenwerkingen verlopen zeer vlot", besluit luitenant-kolonel Van Goethem. "Ik ben alvast een tevreden man."