-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe commando-hoofdwapenmeester voor de Marine

Nieuwe commando-hoofdwapenmeester voor de Marine

 

Op woensdag 1 april werd oppermeester-chef Alex De Baene aangesteld als nieuwe commando-hoofdwapenmeester van de Marine. Hij vervangt oppermeester-chef Danny Vercruyssen die op 1 juli 2020 met pensioen gaat.

De commando-hoofdwapenmeester van de Marine, afgekort CMAC, is een hoger onderofficier die hiërarchisch boven de hoofdwapenmeesters, de wapenmeester en de korps-kwartiermeesters van de korpsen en de eenheden van de Marine staat.

Zijn competenties zijn uniek voor de Marine. De CMAC heeft gezag over alle onderofficieren en vrijwilligers in de Marine zolang zijn orders niet in strijd zijn met die van de directe commandolijn. Hij wordt door de admiraal voorgesteld aan het marinepersoneel en oefent zijn bevoegdheden uit in de Marinebasis Zeebrugge en alle andere Marinekwartieren

De CMAC zorgt met name voor de samenhang binnen de Marine en de coördinatie tussen de Defensiestaf en de verschillende korpsen en directies. Hij onderhoudt rechtstreeks contact met de admiraal en de directeur van de Naval Policy Staff over elk initiatief dat het moreel en de solidariteit bevordert. Hij zorgt verder voor harmonieuze contacten tussen de hiërarchische en functionele autoriteiten van de Marine.

Danny Vercruyssen begon zijn militaire carrière in 1980 toen hij de Onderofficierenschool in Zedelgem betrad. Na een opleiding tot seiner-codeur ging hij aan boord van de fregatten E-71 (Wielingenklasse) en het logistieke schip A961 Zinnia. Hij zette zijn militaire carrière voort in de communicatie aan boord en aan de wal, met name in het communicatiecentrum van de Marine in Vlissegem (De Haan). Na een missie in Libanon met UNIFIL wordt hij in 2012 hoofdwapenmeester van de afdeling Operaties in Zeebrugge. Sinds 2015 bekleedde hij de positie van CMAC.