-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe commandant aan het roer van de Mijnenjager Bellis

Nieuwe commandant aan het roer van de Mijnenjager Bellis

 

Op woensdag 3 juli werd in de Marinebasis van Zeebrugge het commando over de mijnenjager M916 Bellis overgedragen van Luitenant-ter-zee Olivier Devis aan Luitenant-ter-zee Nicolas Doyen. De investituur door de nieuwe Commandant gebeurde door Kapitein-ter-Zee Stafbrevethouder Tanguy Botman, directeur operaties van de Marine.

Tijdens het Commando van Luitenant-ter-zee Devis, dat meer dan twee jaar duurde, werd de bemanning van de Bellis klaargestoomd om te voldoen aan de SARC 6 (Sea Acceptance and Readiness Check), een noodzakelijke goedkeuring om deel uit te mogen maken van een NAVO-vloot. Het schip behaalde een “GOOD”, wat al lang niet meer was gebeurd. Tussentijds werd de mijnenjager ook ingezet voor diverse campagnes van de ENS (nautische school) en was het sinds begin 2018 mijnen of explosieven in de Noordzee, Waddeneilanden en Baltische zee aan het opruimen. In 2019 heeft het deelgenomen aan drie SNMCMG1-operaties (Standing NATO Mine Countermeasures Group 1).

Het eerste deel van de inzet van de Bellis bestond uit de deelname van SNMCMG1 aan “Open Spirit 19” voor de Litouwse kust. Het tweede deel was de deelname van de groep in “Beneficial Cooperation” voor de Nederlandse kust. Het derde deel van de inzet bestond uit de deelname aan de multinationale, door de Verenigde Staten geleide, oefening “Baltops19” in de Oostzee. SNMCMG1 werd ingezet bij Ravlunda (Zweden) en Todendorf (Duitsland). Gedurende de gehele inzet werd een Remus-team (team met onderwaterdrone) aan boord ingescheept.

De belangrijkste doelstellingen van Open Spirit 19 en Beneficial Cooperation waren het vinden, identificeren en verwijderen van historische explosieven. Baltops 19 was een belangrijke gezamenlijke oorlogsoefening met als doel een amfibische aanval op de kust van een bezet land voor te bereiden. De mijnenjagers hadden als taak toegangsvaarroutes te ontruimen zodat de amfibische vaartuigen op een veilige manier het strand konden bereiken.

De bemanning van de Bellis vond en vernielde 3 Russische M-06 mijnen en 1 Duitse torpedo tijdens Open Spirit 19. Tijdens Beneficial Cooperation zijn 3 mijnen vernietigd. Tijdens Baltops 19 kreeg Bellis de opdracht om met luchtzakken een dieptebom te verplaatsen omdat het op een belangrijke vaarroute lag. In totaal werden tijdens het bevel van Luitenant-ter-zee Devis 21 explosieve object gevonden en vernietigd.