-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe bevelhebber bij de NAVO-ontmijningsvloot

Nieuwe bevelhebber bij de NAVO-ontmijningsvloot

 

Op 14 januari kregen twee van de vier NAVO-vloten een nieuwe bevelhebber in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Tijdens de militaire plechtigheid overhandigde de Belgische fregatkapitein Peter Ramboer het bevel over de Standing NATO Mine Countermeasures Group One (SNMCMG 1) aan zijn Deense collega, fregatkapitein Peter Krogh.

Verder kreeg de Amerikaanse flottieljeadmiraal Edward Cashman het bevel over de Standing NATO Maritime Group One (SNMG 1). Hij zal het bevel voeren over die grote bovenwatervloot vanop het nieuwe vlaggenschip van de SNMG 1, de USS DDG 107 Gravely, een destroyer van de klasse US Arleigh Burcke.

Tijdens zijn commandoperiodes op het Nederlands steunschip A856 Mercuur en het Belgisch commando- en logistiek steunschip A960 Godetia had Peter Ramboer van 15 januari 2018 tot 14 januari 2019 het bevel over meer dan 500 bemanningsleden aan boord van 13 schepen uit 11 NAVO-landen.

In 2018 opereerde de SNMCMG 1 meer dan tien maanden in een gebied dat zich uitstrekte van de westkust van Frankrijk, het Kanaal, het Verenigd Koninkrijk, de westkust van Noorwegen tot boven de poolcirkel, de Baltische Zee en de Noordzee. Ze nam deel aan alle grote militaire oefeningen zoals Open Spirit, Dynamic Move, Sandy Coast en Trident Juncture.

De vloot bracht 42 zeemijnen tot ontploffing, versleepte 5 tuigen naar een veilige plaats en identificeerde 47 andere mijnen die niet ter plaatse vernietigd werden wegens te veel scheepvaartverkeer of migratie van vispopulaties.

Het eskader meerde in 2018 aan in meer dan dertig Europese havens. Daar lichtte het de bevolking in over het belang van de maritieme wereld en veiligheid voor hun welvaart. De schepen werden opengesteld voor het publiek en de plaatselijke overheden en verdienstelijke burgers werden uitgenodigd voor netwerkmomenten.

Tijdens maritieme netwerkmomenten is het belangrijk dat scheepscommandanten, havenautoriteiten en andere regionale militaire overheden het belang ontdekken van de NAVO-vloot in de huidige geopolitieke situatie. De Baltische Staten maken zich eerder zorgen over de benodigde snelle logistieke aanvoer vanuit het Westen in het geval van een conflict met Rusland. De Scandinavische landen zijn dan weer tevreden met de nieuwe opportuniteiten in het hoge Noorden.

Door de klimaatopwarming zijn de noordelijke scheepvaartroutes langer bevaarbaar. Het gevolg zijn nieuwe opportuniteiten voor de plaatselijke havens en hun uitbreidingsplannen, rekening houdend met de speciale relaties die zij met hun buurland Rusland onderhouden.

Als blijk van erkenning kende de Belgische Maritieme Liga haar eerste Maritime Award toe aan fregatkapitein Peter Ramboer. Die onderscheiding beloont zijn maritiem engagement in het voorbij jaar als commandant van het NAVO-eskader SNMCMG 1.