-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nieuwe Belgische generaal leidt EUTM Mali

Nieuwe Belgische generaal leidt EUTM Mali

 

Brigadegeneraal Bart Laurent heeft op woensdag 12 juli de leiding gekregen over de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali). Hij nam het bevel over van de eveneens Belgische generaal-majoor Peter Devogelaere. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid op het paradeplein van het EUTM-hoofdkwartier in Bamako, de hoofdstad van Mali.

“Ik engageer mij eerst en vooral om de positieve richting die mijn voorgangers hebben ingezet, verder te zetten”, aldus generaal Laurent tijdens een persconferentie na de bevelsovergave. “Wij zullen Mali blijven steunen bij de heropbouw en training van zijn strijdkrachten.”

Het was de Finse luitenant-generaal Esa Pulkkinen die tijdens de ceremonie het commando van de trainingsmissie in Mali overdroeg van generaal-majoor Devogelaere aan brigadegeneraal Laurent. De Finse generaal is de directeur van de militaire plannings- en uitvoeringscapaciteit (MPCC) van de Europese Unie. Sinds zijn oprichting in juni stuurt de MPCC de militaire niet-gevechtsmissies van de EU aan. Momenteel zijn dat de opleidingsmissies in Somalië (EUTM Somalia), de Centraal-Afrikaanse Republiek (EUTM RCA) en Mali (EUTM Mali).

De MPCC in Brussel telt zo’n 25 personeelsleden en is nu de vaste commando- en controlestructuur voor dat soort missies. Zij bepalen onder andere de operationele opbouw, inzet, ondersteuning en terugtrekking van de EU-troepenmachten. Hierdoor kunnen de missieleden ter plaatse zich beter concentreren op de specifieke activiteiten van hun opdracht.

Ondertussen zet de EU nog steeds hard in op de ondersteuning van de G5 Sahel, de instantie die de ontwikkeling en veiligheid coördineert van de vijf Sahellanden: Burkina Faso, Mali, Mauritanië, Niger en Tsjaad. Ook de EUTM Mali is hierbij betrokken. Zij leidden in juni 2017 bijvoorbeeld nog 23 officieren uit die vijf landen op tot verbindingsofficier.

Brigadegeneraal Laurent blijft tot eind januari 2018 missiecommandant van de EUTM Mali. Met zijn vertrek komt er dan een einde aan het Belgische commando over die missie.