-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NH90’s voor het eerst in Afrika

NH90’s voor het eerst in Afrika

 

De Luchtcomponent is een van de belangrijkste steunelementen tijdens de oefening Tropical Storm in Gabon. Twee C-130-vliegtuigen, twee A109- en twee NH90-helikopters zorgen ervoor dat alle manschappen op het juiste moment op de juiste plaats geraken. Voor die laatste toestellen is dit hun eerste inzet in Afrika.

"Dit was in de eerste plaats een oefening om de NH90's met strategische middelen te transporteren", zegt Michael, een van de NH90-piloten die aan de oefening deelnemen. "Dat is goed verlopen, zodat de helikopters nu hier in Gabon steun kunnen leveren aan de oefening van de Lichte Brigade."

Die steun aan Tropical Storm is een goede training en betekent een enorme meerwaarde voor zowel de paracommando's als de NH90-piloten "Deze oefening is enorm nuttig omdat we hier onze vluchten op lage hoogte kunnen oefenen", gaat Michael verder. "In België wordt dat steeds moeilijker vanwege allerlei beperkingen. Hier kunnen we dus wel op lage hoogte vliegen, wat voor toekomstige operaties heel nuttig zal zijn."

Een toekomstige opdracht kan bijvoorbeeld in Mali zijn. Dit najaar spreekt de regering zich immers uit over de operaties 2018. De inzet van de NH90-helikopter in de VN-missie MINUSMA is daarbij niet uitgesloten.

"We worden hier voor alle mogelijke oefeningen ingezet", gaat Michael verder. "Hier ervaren we ook wat een inzet in Afrika betekent voor de logistieke omkadering van onze NH90's. We merken bijvoorbeeld meteen hoe we het onderhoud van de toestellen moeten aanpassen."

De Luchtcomponent steunt Tropical Storm niet enkel met twee NH90's. De andere toestellen staan dag en nacht paraat om de oefening in Gabon tot een goed einde te brengen. De zes toestellen zullen de troepen van de Lichte Brigade ondersteunen tot aan het einde van de oefening op 16 oktober.