-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NH90's operationeel in Mali

NH90's operationeel in Mali

 

Sinds 1 maart 2018 worden twee Belgische NH90-helikopters ingezet in de streek van Gao, in het noordoosten van Mali. Tot eind juni 2018 zullen twee opeenvolgende Belgische detachementen instaan voor medische evacuatie en transport van troepen en materiaal in het kader van de VN-opdracht MINUSMA.

Met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) wil de Verenigde Naties sinds april 2013 het politieke vredesproces in het land ondersteunen. Met in totaal bijna 15.000 manschappen, waarvan 11.299 militairen, is het een van de grootste VN-opdrachten van dit moment.

In de onstabiele regio rond Gao komt het grootste gevaar van geïmproviseerde ontploffingstuigen. Daarmee maken verschillende gewapende groepen de wegen in de regio onveilig voor militaire en humanitaire konvooien. Sinds het begin van de VN-operatie waren al 155 doden te betreuren.

Na een trainingsperiode in de operatiezone leveren de Belgische NH90's sinds 1 maart hun operationele bijdrage aan de missie. Hun hoofdopdrachten zijn militair personeel en materiaal transporteren en indien nodig gewonden van het slagveld evacueren. Tijdens de eerste twee weken van hun missie zijn ze nog niet moeten uitrukken. "Ik hoop eigenlijk dat dat nooit nodig zal zijn", vertelt detachementscommandant François Hénoumont. "Maar we staan dag en nacht paraat!"