-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NH90’s bijna klaar voor Mali

NH90’s bijna klaar voor Mali

 

In februari vertrekt een detachement met NH90-helikopters naar Mali. Op de Duitse vliegbasis van Fassberg nemen ze momenteel deel aan de oefening Duster.

Begin maart begint een eerste detachement te werken in Gao, in het noorden van Mali. Daar zullen ze vooral eventuele gewonden vervoeren van het slagveld naar de gespecialiseerde hulpposten. Het Belgische detachement zal er samenwerken met de Duitsers, die er nu al actief zijn. Met de oefening Duster bereiden ze die samenwerking alvast voor.

Na een intensieve theoriefase kan het echte werk beginnen. Tijdens verschillende scenario’s moeten de Belgen gepast reageren op gesimuleerde noodoproepen. Duitse troepen spelen de slachtoffers van alle denkbare soorten aanvallen. Terwijl de Belgische teams de grond beveiligen en de slachtoffers evacueren, cirkelt een Duits toestel rond om het terrein vanuit de lucht te beveiligen.

Nadat de eerste hulp is toegediend, transporteren ze de patiënt naar het hospitaal, in dit geval de basis van Fassberg. Zodra hij of zij daar veilig aankomt, eindigt het scenario en is het wachten op de volgende oproep.