-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

NH90 op weg naar Gabon

NH90 op weg naar Gabon

 

Een gigantisch Antonov transportvliegtuig is op maandag 11 september geland op de vliegbasis van Bevekom. Het toestel moest twee NH90-helikopters vervoeren naar Gabon in equatoriaal Afrika, waar ze deel zullen nemen aan de oefening Tropical Storm. Daarmee neemt het 18 Smaldeel uit Bevekom, dat instaat voor de paraat stelling van de transportheli’s, een nieuwe stap richting operationele inzetbaarheid van de NH90-helikopters. 

Vorig jaar ondertekenden de Lucht- en Landcomponent een raamakkoord dat voorziet dat de Tactical Transport Helicopters (TTH), de landversie van de NH90-helikopters, in de eerste plaats steun zal leveren aan de landtroepen. Tijdens de oefening Tropical Storm wordt de daad nu bij het woord gevoegd. Tijdens de oefening zullen de paracommandobataljons van de Lichte Brigade afwisselend trainen op verschillende locaties in Gabon. De helikopters zullen daarbij ingezet worden als tactisch luchttransportmiddel. 

De toestellen zouden uiteraard autonoom naar Gabon kunnen vliegen, maar om economische en operationele redenen werd er gekozen om de heli’s via de lucht op hun bestemming te brengen. Dat beperkt het aantal vlieguren voor de helikopters, waardoor die uren volledig aangewend kunnen worden voor de oefening. Het beperkt ook de impact op het onderhoud van de toestellen. 

Ook voor de Luchtcomponent is deze oefening belangrijk. Voor eerst ontplooit het 18 Smaldeel zijn NH90’s op het Afrikaanse continent. Dat kan gezien worden als een laatste grote test voor een mogelijke operationele inzet van de helikopters in Mali in de loop van 2018. 

Tijdens de vier weken durende oefening ontplooit de Luchtcomponent naast de twee NH90 Caiman-toestellen ook drie C-130-transportvliegtuigen en twee A109-helikopters om de Lichte Brigade te ondersteunen. De Luchtcomponent zorgt voor alle transporten van personeel en materieel en traint bovendien zelf ook intensief met zijn toestellen.