-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Negen Squire-slagveldradars geleverd

Negen Squire-slagveldradars geleverd

 

Defensie neemt negen Squire block 2-radarsystemen over van de Nederlandse Defensie. Dit gebeurt in het kader van de strategische visie voor de capaciteiten inlichtingen, cyber en influence en als vervanging voor de slagveldbewakingsradars van het Bataljon Jagers te Paard.

Op 28 november 2018 ondertekende de toenmalige minister van Defensie Sander Loones een princiepsovereenkomst (memorandum of understanding: MOU) voor de overname van de radars. Die werden al geüpgraded naar de versie block 2. De belangrijkste verbeteringen in die upgrade zijn:

  • de capaciteit om drones te detecteren
  • een north-finding module, die snellere plaatsbepaling mogelijk maakt
  • een verbeterde infraroodcamera
  • verbeterde accu's
  • een verbeterde laptop met het besturingssysteem.

State-of-the-art

Het Bataljon Jagers te Paard (ISTAR) beschikt over slagveldbewakingsradars om tijdens grondoperaties informatie te verzamelen over de bewegingen rond militaire installaties en op het terrein. Zo verhogen ze het omgevingsbeeld en de veiligheid voor militairen en materieel. De huidige slagveldbewakingsradars van het type EL-1205 hebben echter het einde van hun levensduur bereikt.

Het nieuwe systeem is een van de modernste op de markt. Het kan voetgangers vanop 12 km en rupsvoertuigen vanop 48 km opsporen en indelen. De Squire block 2 kan bovendien drones en mini-UAV's (unmanned aerial vehicles) automatisch detecteren en classificeren vanop 6 km, afhankelijk van de grootte van het tuig.

Het radarsysteem wordt onder meer ingezet bij de bescherming tegen terrorisme en om de veiligheid te garanderen tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals een NAVO- of EU-top en tijdens buitenlandse operaties.

Voordelen van internationale samenwerking

De overname van de radars maakt deel uit van een procedure tussen regeringen. Het gebruik van een identiek radarsysteem biedt het grote voordeel dat de operationele samenwerking tussen Nederland en België tijdens operaties en oefeningen wordt gegarandeerd. Bovendien beschikken beide landen al over hetzelfde Battlefield Management Systeem (BMS).

Via het samenwerkingsakkoord BENESAM wisselen Nederland en België expertise uit en stemmen ze de inzetprocedures verder op elkaar af. Er komen ook gezamenlijk opleidingen voor het personeel dat de systemen zal gebruiken en herstellen.