-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Nederlandse onderscheiding voor Belgische korvetkapitein

Nederlandse onderscheiding voor Belgische korvetkapitein

 

Korvetkapitein Leon Schepens heeft op 26 februari 2014 de Nederlandse medaille ‘Herinnering Vredesoperaties’ ontvangen. Die kreeg hij voor zijn deelname aan operatie Atalanta, de Europese missie tegen piraterij voor de kust van Somalië.

Schepens ontving de medaille uit handen van de Nederlandse commandeur Peter Willem Lenselink, de toenmalige vlootcommandant van de operatie. “Het is vandaag een bijzondere dag, want ik mag een Nederlandse medaille uitreiken aan een Belgische militair. Dat gebeurt erg zelden en het doet mij erg veel plezier dat ik dat kan doen”, verklaarde die.

Korvetkapitein Schepens was van augustus tot december 2013 verantwoordelijk voor de lopende operaties vanop het Nederlandse commandoschip Johan de Witt. Hij gaf verkenningsopdrachten aan de vliegtuigen die deel uitmaakten van operatie Atalanta. Indien zij een verdacht vaartuig opmerkten, stuurde Schepens een van de Atalanta-schepen om het te controleren. Zo lag hij mee aan de basis van de aanhouding van twaalf piraten.

Voor Schepens betekende het veel dat hij de medaille uit handen van de commandeur zelf mocht ontvangen. “Ik weet hoeveel moeite de commandeur heeft gedaan om die medaille persoonlijk te kunnen overhandigen. Dat waardeer ik enorm”, besluit hij.